HVAD ER MEKANISK VENTILATION?
De fleste mennesker kender princippet bag mekanisk ventilation fra deres hverdag. For eksempel er en emhætte et godt eksempel på mekanisk ventilation – her nøjes ventilationsanlægget dog med at suge den forurenede luft ud af lokalet, hvor de mere avancerede ventilationsanlæg både suger forurenet luft ud indefra og blæser frisk luft ind udefra.
Mekanisk ventilation er på mange måder en betydeligt mere effektiv metode end almindelig udluftning, når man vil have frisk luft inden døre. Og så er metoden samtidig miljøvenlig, fordi mange moderne ventilationsanlæg genanvender varmen fra den forurenede luft til at opvarme den friske luft, der hentes ind udefra, så temperaturen i rummet ikke daler drastisk, blot fordi luften skiftes ud.
På den måde kan man opretholde et godt og behageligt indeklima, uden det går ud over varmeregningen.
Mekanisk ventilation er ventilering eller udluftning af et rum eller en bygning ved hjælp af en eldrevet ventilator. Ventilationsanlægget suger “forurenet” luft ud og blæser frisk luft ind.
Mekanisk ventilation benyttes primært i rum, hvor der færdes mange mennesker. Det kan for eksempel være i en skole eller en børnehave, men også produktionsvirksomheder benytter metoden til at sikre deres medarbejdere frisk luft gennem hele arbejdsdagen.
Effektiv ventilation sikrer et godt indeklima
Når en bygning, en hal eller en institution er udstyret med et mekanisk ventilationsanlæg, vil de mennesker, der opholder sig i lokalerne opleve, at luften altid er frisk, tør og behagelig og de undgår typiske gener ved forurenet luft som træthed og pludselig opstået hovedpine.
I Aarhus findes der et hav af virksomheder og offentlige institutioner, der benytter mekanisk ventilation, så de altid er sikret frisk luft indenfor. Ved hjælp af en eldrevet ventilator bliver den tunge luft suget ud indefra og frisk luft blæses ind udefra.
Mekanisk ventilation er især nyttigt i lokaler, hvor der færdes eller opholdes mange mennesker. Det kan for eksempel være skoler, børnehaver, produktionsvirksomheder eller kontorlokaler. Aarhus-virksomhederne bruger altså mekanisk ventilation til at sikre deres medarbejdere frisk luft gennem hele arbejdsdagen, så arbejdsmiljøet forbedres med friske og glade medarbejdere til følge.
Har man en velisoleret bygning er mekanisk ventilation en ekstremt miljøvenlig løsning, fordi mange moderne ventilationsanlæg genanvender varmen fra den forurenede luft til at opvarme den friske luft, der hentes ind udefra, så temperaturen i rummet ikke daler drastisk, blot fordi luften skiftes ud.
Ventilationsanlægget sørger også for, at der altid er frisk luft tilgængelig og at forureningen i luften holdes på et minimum. Dette gøres ved, at anlægget filtrerer udluft fra rummet, fjerner støvpartikler og andre former for forureninger. Det kan også kontrollere fugtigheds- og temperaturforholdene i rummet, hvilket er meget vigtigt for det indendørs miljø.
VENTILATIONSANLÆG MED VARMEGENVINDING SPARER ENERGI
Der spares hvert år tusindvis af kroner ved hjælp af ventilationsanlæg med varmegenvinding. Og det er selvfølgelig godt for pengepungen – men det er også godt for miljøet.
Derfor skal man ikke bruge ekstra energi på at opvarme den friske luft til rumtemperaturen. Det betyder, at rumtemperaturen forbliver stabil, selvom der hele tiden pumpes ny luft ind i lokalet. På den måde adskiller ventilationsanlæg med varmegenvinding sig på afgørende punkter fra den gammeldags form for udluftning, hvor man lader vinduer og døre stå åbne. Her forsvinder den varme forurenede luft nemlig ud i det blå, mens frisk, kølig luft kommer ind. Og det er godt for indeklimaet, men bestemt ikke for varmeregningen.
Så godt som alle bygninger og produktionshaller kan have glæde af et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Sådan et ventilationsanlæg kan nemlig skabe et bedre indeklima uanset om man benytter el-varme, oliefyr, gasfyr, fjernvarme, biobrændsel eller fast brændsel som varmekilde.
Et ventilationsanlæg kan hjælpe med at sikre et godt og sundt indeklima ved at fjerne støv, skimmel, forurening og andre urenheder fra luften. Det gør det ved at suge frisk luft ind fra udendørs og udskifte det med den forurenede luft i boligen.
Det skaber et bedre miljø at trække vejret i, som er fri for allergener såsom husstøvmider. Ventilationsanlægget regulerer også temperaturen af den friske luft der bliver trukket ind i bygningen, hvilket giver en behagelig temperatur og reducerer varmetab.
Dette kan reducere energiomkostningerne ved opvarmning af lokalet. Desuden kan det hjælpe med at mindske fugtniveauet i bygningen og derved forebygge skimmel og anden form for fugtskader.
Montering og service af ventilationsanlæg
OR-Ventilationsteknik i Aarhus udfører professionel montering af ventilationsanlæg for erhvervskunder. Vi står til din rådighed både når det gælder rådgivning og montering af ventilationsanlæg. Vi er med andre ord med i hele processen, når dit indeklima skal optimeres.
Mekanisk ventilation er ventilering eller udluftning af et rum eller en bygning ved hjælp af et eldrevet ventilationsanlæg. Dette ventilationsanlæg suger den forurenede luft ud og blæser derefter ny og frisk luft ind. Vi hjælper dig med montering af dette ventilationsanlæg, så du opnår det bedst mulige indeklima for det pågældende rum.
Interesseret i at vide mere?
Er du interesseret i at få et uforpligtende tilbud eller har du spørgsmål, så tøv ikke med at kontakte os!